Istoric Concurs de Interpretare

Sighetu-Marmației, oraș aflat în zona de contact dintre culturile română, maghiară, ruteană și mozaică, a reușit să-și conserve foarte bine specificul si să rămână o zonă originală, unde toate aceste culturi se întrepătrund în mod științific , spre dezvoltarea unei CULTURI solide cu rădăcini adânci. Începuturile Școlii de Muzică din oraș datează din anul 1960. De atunci și până în zilele noastre , acest edificiu și-a adus contribuția la promovarea tinerelor talente și la consolidarea și perpetuarea literaturii muzicale din cultura română și universală. O parte dintre absolvenții școlii noastre au urmat cursurile liceelor de muzică din țară, pentru ca mai apoi să se găsească pe băncile conservatoarelor din Iași, Cluj-Napoca și București.

Imediat după Revoluție, Școala de Muzică și Arte Plastice din Sighetu-Marmației și-a deschis porțile organizând un Concurs de muzică instrumentală care, la începuturi, s-a dovedit a fi o competiție între elevii Școlii de Muzică din localitate și colegii lor de aceleași vârste de la Liceul de Artă din Baia Mare.

Acțiunea a fost una de succes și acest lucru ne-a făcut să credem în extinderea acestui concurs la nivel interjudețean cu participarea județelor limitrofe. Edițiile următoare au fost extinse, pe rând, la participarea județelor din Ardeal, apoi la nivel național, pentru ca de la ediția a X-a concursul să aibă și conotații internaționale, cu participarea elevilor din școlile cu care avem parteneriate și anume: Vitkov (Cehia), Niregyhaza (Ungaria), Ujgorod (Ucraina), Bacica Topoila (Serbia), precum și școli din Chișinău (Republica Moldova).

De la ediția a XII-a, concursului de interpretare instrumentală i s-a atașat și secțiunea arte vizuale cu participarea elevilor de la școlile de profil din țară.

Am avut onoarea să cooptăm în rândul membrilor juriului personalități de seamă ale învățământului muzical universitar de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, precum fostul rector Aurel Marc și actualul președinte al Senatului Gabriel Banciu. La două din edițiile trecute ne-a onorat cu prezența, din partea Ministerului de resort, domnul inspector general Adrian Brăescu.

Menționăm că fondurile pentru acest concurs au fost asigurate de sponsori ai unor societăți comerciale din Sighetu Marmației și din venituri proprii.

Cu consecvență și convingere, Concursul de Interpretare Instrumentală și Arte Vizuale, imaginat și organizat de colectivul Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației, s-a transformat de-a lungul timpului într-o carte de vizită a acestei instituții de învățământ artistic. Într-o lume a schimbării, colectivul școlii și-a păstrat netulburat crezul în importanța unei „confruntări”  a valorii estetice, a imaginației artistice și a persuasiunii interpretative.

La fiecare ediție, odată cu finalizarea galei, gândurile organizatorilor proiectau deja viitoarea întâlnire a unei „primăveri sighetene”, devenită ritual. Este cheia succesului acestui concurs care se desfășoară de aproape 30 de ani.

Beneficiarii principali ai concursului sunt elevii cu real talent atât din domeniul muzical cât și cel al artelor plastice care, prin aceste mijloace, pot să-și măsoare capacitatea valorică de a comunica la nivel de vârstă și de a se autodepăși. Acești elevi, produsele unei munci asidue din partea dascălilor ce le coordonează pașii în lumea atât de greu de cucerit a ARTELOR, ne vor reprezenta în societatea de mâine și tot ei vor arăta lumii că una dintre marile SPERANȚE ale omenirii rămâne MUZICA, cea care te duce pe culmi de nebănuit, hrănește gândul de mai bine și dă măreție OMULUI!